tiistai 25. tammikuuta 2011

Puutarhassa kukkii päivänliljat.

 Tässä taisi olla jokin kasvuhäiriö kun kukkavarsi tuskin nousi maanpinnalle kun kukka jo avautui. Paketissa luki 'Highland Lord'. Täytyy aina suhtautua noihin paketeissa oleviin nimiin varauksella. Ne ei aina ole sellaisia miltä kuvassa näyttää. Ei siis tämäkään. Pakkauksen kuvassa oli paljon lyhyemmät ja leveämmät terälehdet eli tämä ei todennäköisesti ole 'Highland Lord'. Minusta tämä on lähes samanlainen kuin 'Sammy Russel', hiukan heteissä eroa.

Ja mikäs se tämä sitten mahtaa olla. Myytiin nimellä 'Pink Damask'. Tämän siis piti olla vaaleanpunainen. No toki pinkkiä on tummempaakin, mutta tämä nyt on lähinnä vanha roosa.

Puutarhassa kukkii päivänliljat.

 'Frans Hals'
 Franssi intoutui kukkimaan viime kesänä vähän ylimääräisin terälehdin.

Puutarhassa kukkii päivänliljat.

 Kultapäivänlilja.

'Sammy Russel'

Puutarhassa kukkii päivänliljat.

 Rusopäivänliljat kukkivat viime kesänä runsaasti ja värikin oli voimakas. Nähtävästi lämmin kesä oli niille mieleen tai onnistunut kevät (ei paleltumisia). Meidän pihan päivänliljat ovat kaikki melko taviksia. Muutama erikoisempi taimi tuli istutettua viime kesänä. Niiden kukkimista saattaa joutua odottelemaan.

Keltapäivänlilja. Nämä molemmat olen saanut puutarhaystävältäni.

Puutarhassa kukkii värililjat

 Nämä värililjat olivat positiivinen yllätys. Tosi kauniita ja näyttäviä. 'White Pixel'

Tämän upeampaa väriä tuskin värililjoista löytyy. Kuuluu minun lempparikukkiin.

Puutarhassa kukkii värililjat

 Tämä "hienohelma" taitaa olla niitä liljoja, jotka taantuu aika nopeasti. Pakkauksessa luki 'Red Dutch' (oriental)

Aina ei kaikki näytä siltä miltä pitäis:) Luvataan, että tämä on 'Pink Pixie'. Tämä ei kyllä ole pinkkiä nähnytkään. Pakkauksen kuvassa kauniin vaaleanpunainen:)

Puutarhassa kukkii värililjat

Punaisten ja kermanväristen eri sävyjä.

Puutarhassa kukkii värililjat


Tässä pari lajiketta värililjoja, jotka näyttäisivät olevan ihan kehityskelpoisia.

Puutarhassa kukkii värililjat


Värililjat ovat näyttäviä kun niitä on suuria ryhmiä. Meidän pihalla ei niitäkään vielä ole kovin paljon. Taas on tullut kokeiltua useita erilaisia. Olis varmaan ollut järkevää ostaa monta samanlaista niin olis kerralla ollut näyttävä istutus. Näistä ei aina tiedä mikä lisääntyy ja mikä taantuu. Parhaiten minulla on yleensä menestyneet (entisissä puutarhoissa) tavalliset punaiset, keltaiset ja valkoiset.

Puutarhassa kukkii kurjenpolvia

Onneton pieni neidonkurjenpolvi. Mutta pakkohan sen ensimmäisestä kukasta oli kuva ottaa. Istutin viime kesänä muutaman taimen näitä. Kaikki eivät lähteneet matkaan. Toivottavasti ne vähän vahvistuisivat.

Puutarhassa kukkii kellokukkia


Partakello on kaksivuotinen joten sitä pitäis kylvää parina kesänä peräkkäin niin saisi joka vuosi nauttia sen kauniista kukista. Kerron lähinnä omasta näkökulmasta näistä kaksivuotisista koska puutarha on vasta nuori. Eikä siementaimia vielä kasva kuin sieniä sateella.

Puutarhassa kukkii kurjenpolvia

 Peittokurjenpolvi.

Tarhakurjenpolvi.

Puutarhassa kukkii kurjenpolvia

Tuoksukurjenpolvi melkein valkoisin kukin ja pinkin värisin kukin. Nopeasti leviävä ja lehdet tuoksuu voimakkaasti kosketeltaessa ja tuntuu se tuoksu joskus muulloinkin, esim. sateen jälkeen. Tuoksu on aika imelä, joten kaikki ei siitä tykkää. Minä en ole ihan varma pidänkö sen tuoksusta, ehkä siitä joka leviää miedonpana sateen jälkeen. Jollain tavalla se on kuitenkin puutarhan tuoksu jota kaipaa näin talvella.


Puutarhassa kukkii reunuspäivänkakkara.


Yläkuvassa reunuspäivänkakkaran uusia, melkein limenvihreitä taimia. Alla kukassa oleva kakkara. Sen heleä vihreys on kaunista. Viime keväänä taimia oli runsaasti sen ympäristössä ja istuttelin niitä penkin reunaan. Toivottavasti selviävät talvesta. Haravoin niille talvisuojaa lehdistä. Kasvi on kaksivuotinen (tai lyhytikäinen monivuotinen, sanottiin jossain). Joten viime kesänä ei ollut yhtään kukkivaa kasvia. Tarttis kai kylvää kahtena vuotena peräkkäin niin olisi kukkivia kasveja joka vuosi.