perjantai 21. tammikuuta 2011

Puutarhassa kukkii pioni.


Puutarhassa kukki kesällä 2010 ensimmäinen pioni. Kukan väri muuttui vanhetessaan valkoiseksi. Nimeä en tälle nyt tiedä tai en muista. Olis pitänyt kirjoittaa se ylös silloin kun sain tämän. Viime kesänä istutin 6 pionia lisää. Toivottavasti ei tarvisi kovin monia vuosia niiden kukintaa odotella.


Syksyisiä pensaita.


Korallikanukan syysväritystä. Sen  punaiset varret ja oksat ovat kivan näköisiä kevät-talven hankia vasten. Vanha perinteinen pensas.Eri valaistuksessa otettuja kuvia.

Lamohietakirsikka kukkii keväällä.

Lamohietakirsikan keväistä kukintaa. Oksat kasvavat maanmyötäisesti. Levittäytyy laajalle alalle. Olen istuttanut nämä hiukan liian ahtaaseen paikkaan kun en uskonut, että siitä meidän pihassakin kasvaisi leveä. Menestyy hiekkaisessakin maassa, aurinkoisella paikalla.


Puutarhassa kukkii kellokukkia 2010

Tämä karpaattienkellon minitaimi tuli jonkin muun kukan kylkiäisenä. Maasta se pienikin ponnistaa! Ensimmäisenä vuonna siinä oli vain yksi, suhteettoman suuri kukka ja pari lehteä. Viime kesänä oli jo useampia. Tykkään seurata näiden pienten kasvua. On paljon haastellisenpaa kasvattaa siemenistä ja saada pieniä jakopaloja tuttavilta kuin ostaa valmiit isot puskat (ja monta) kaupasta. Toki minä toisinaan myös ostan kaupasta.

Meidän puutarhassa kasvaa "sekalainen seurakunta" joka penkissä, koska olen valitettavasti myös "keräilijä".
 Suunnitelmissa olis saada edes vähän saman väriset ja ainakin yhteen sopivat samaan penkkiin. Se nyt on vain visio:] Toivotonta saada koskaan mitään järkeä tähän touhuun!Puutarhassa kukkii kellokukkia 2010


Kurjenkellon kukka on kauneimpia kellokukkia. Sininen, valkoinen...kumpi on kauniinpi...en osaa sanoa. Ehkä sininen vie hienoisen voiton. Kerrottukukkaista minulla ei vielä ole. Se on "pakkosaadalistalla" (joka on todella pitkä).


Rönsyakankaalit.

Rönsyakankaalit ovat hyviä maanpeitekasveja. Ne leviävät rönsyillään kohtalaisen nopeasti. Myös kukat ovat hienot. Tykkään melkein kaikista kasveista, joissa on pitkänomainen kapea kukinto. Niissä on jotain tyylikkyyttä.
Vas. tavallinen rönsyakankaali.       Oik. 'Burgundy Glow'
'Atro purpurea'


Puutarhassa kukkii ruusut.


Vanha kunnon ruusupensas, Valamonruusu. Se ei ole Valamosta vaan Ruotsista:) Mistä lie sinne kulkeutunut.

Puutarhassa kukkii ruusut.

Äitienpäiväruusu mallia 2010. Hauska "häiriö" kukassa, osa terälehdistä oli valkoisia.


Puutarhassa kukkii jalopähkämö.

Jalopähkämö on vanha kunnon perenna. Se kukkii näyttävästi ja menestyy melkein missä vaan. Sillä saa nopeasti rehevyyttä penkkeihin. Kasvusto tuuhettuu vuosi vuodelta, mutta ei leviä ongelmaksi asti. Kukkien värikin on minun mieleen.


Puutarhassa kukkii kurjenpolvia 2010.

Haisukurjenpolvella on pienet söpöt kukat. Se ei tosiaan pröystäile kukkien koolla, mutta niitä on paljon ja kasvi on aika kova kasvamaan. Näitä kasvatin siemenistä. Keväällä 2010 ne olivat pieniä taimia ja syksyllä jo kohtalaisen isoja perennoja. Niiden lehdistö on kaunismuotoinen ja viehättävä ilman kukkiakin. Nimi on varmaan tullut siitä tuoksusta mikä kasvista lähtee sitä kosketellessa.


Puutarhassa kukkii hanhikit 2010


 Viime kesänä istutin pieniä Grönlanninhanhikin taimia siinä toivossa, että ne joskus levittäytyvät valkoiseksi matoksi. Osittain ainavihanta maanpeitekasvi.


Lisää daalia-kuvia.

Daalioita kesällä 2010.
Ylhäällä kaktusdaalia 'White Star'. Komea valkoinen tähti...minä vaan olen kai värisokea...:))...mutta jos tarkemmin katsoo niin onhan siellä muutamia valkoisia laikkuja.

Pihan kesäkukkia 2010, daalia.


Kesällä 2010 kokeilin ensimmäisen kerran kasvattaa daalioita. Kolme erilaista. Tässä yksi niistä 'Mystery Day'. Kukka oli mahtava. Melkein kuin "tekokukka", oli niin tasainen pallukka. Nyt juurakot ovat talvehtimassa kellarissa. 


Puutarhassa kukkii kellokukkia

Herttakello


Balkaninkellokki

Useimmat kellokukat sopii kasvatettaviksi hiekkamaalla koska ovat aika vaatimattomia ja tehokkaita leviämään sekä siementen, että juurien avulla.Puutarhassa kukkii ruusut.

Maanpeiteruusu 'Aspirin Rose'